+(420) 728 785 144

Pondělí – Pátek: 10:00 – 19:30

Napsali o nás: Žena-in.cz: Víte jak správně chválit?

Napsali o nás: Žena-in.cz: Víte jak správně chválit?

Soňa Uhrová: „S pochvalou je to stejné jako se zlatem a diamanty – má velkou cenu, protože je vzácná!“

Co je pro vás v práci opravdovou motivací? Co vás žene dál? Peníze. Radost z vykonané práce. Smysluplnost. Příjemné pracovní prostředí. Co vám chybí ve vztahu? Jak motivujete partnera? Co chcete pro své děti? Ať práce, spokojenost v partnerství či usměvavé dítě, za vším je jedna základní lidská potřeba. Potřeba UZNÁNÍ. Víte jak správně chválit?

Na úvod se musím zeptat, kdo je Soňa Uhrová? 🙂11045389_10200272332366467_4678990418972343076_n
Jsem ta, která odešla na volnou nohu a spojila to, co umím nejlépe: Komunikaci, marketing a psychologii. Pomocí koučování pomáhám klientům realizovat své projekty srdcem, managerům zvládat těžké chvíle, efektivně řídit a motivovat zaměstnance. Pomáhám začínajícím podnikatelům hledat cestu, jak nastartovat podnikání, a že marketing nutně nemusí být sprostým slovem… Krok za krokem je doprovázím k získání přesně takových zákazníků, jaké chtějí mít, nastavujeme strategii a nástroje komunikace, které jim vyhovují a pomáhají prodávat. Tempem, které si určují sami. Věnuji se také původnímu oboru psychologie, zejména rodinné terapii, výchově dětí a všemu, co souvisí s mateřstvím a rozvojem žen.

Soňo, vy tvrdíte, že pochvala je v zaměstnání hnací motor, ale nejsou to spíše peníze, co nás motivuje?
Přirozenou podstatou toho, proč do práce chodíme, je pochopitelně mzda. Nicméně, stačí to? Zeptejte se sami sebe a trpělivě čekejte na odpověď.

Já vám do toho skočím, ale z pochvaly se přeci jen chleba nekoupím…
🙂 To sice ne, ale mzdu, kterou si vyjednáte, ve většině případů dostanete v každém zaměstnání. Co ale odlišuje úspěšné firmy a managery od těch průměrných? To, co zaměstnanci nejvíce vyžadují a málokdy dostanou: Pochvalu, uznání a upřímné ocenění jejich práce. Výzkumy ukazují, že nejlevnějším a nejúčinnějším nástrojem motivace je totiž POCHVALA.

Já teď s vámi nebudu souhlasit. Když se podíváme kolem sebe, nespočet firem má přeci své „zaměstnance měsíce“, kdy lidem ukazují, kdo je dobrý a tím vlastně chválí i dotyčného, takže na nedostatek pochvaly si někteří opravdu stěžovat nemohou…
Ano, je zde řada ocenění, která firmy pravidelně udělují svým zaměstnancům. Předávají jednomu po druhém poukaz/dárek před nastoupenou jednotkou, proběhne rutinní podání ruky a jede se dál. Opravdu je toto forma ocenění, po které lidé touží? Pomáhá jim formální „titul úderníka roku“ či poukaz na firemní výrobky dosahovat vyšších výsledků? Sotva.
Často se také setkávám s názorem, že za odvedenou práci stačí poděkovat. Ano, vřelé DÍKY je určitě lepší než nic. Z dlouhodobého hlediska se ale stává stejně rutinním nástrojem bez většího zásahu jako výše uvedené metody. Řídím se tedy pravidlem: MÉNĚ děkovat VÍCE chválit.

Když jsme u toho chválení, jak je to u dětí? Měli bychom je často chválit?
Všichni si vzpomínáme na chválu z dětství. Většinou se jednalo o obecné věty typu: „Ty jsi ale šikovná. Ten je ale hodný“. Za co, že nás to vlastně chválili? Že nevíte? Patrně se jednalo o častou chybu, která se při chválení opakuje: Pochvala je obecná, neadresná a často vůbec nevíme, za co, že nás to nadřízený či rodič chválí. Většinou to říká jen tak, aby řeč nestála, a taková pochvala se úplně míjí účinkem. Často ji přejdeme bez povšimnutí. Je tedy velmi důležité umět správně chválit!

5 kroků, jak správně chválit

1. Příprava: Před samotnou pochvalou zvažte koho a za co konkrétně chcete pochválit.

2. Konkrétnost: Pochvalu si přesně zformulujte. V ideálním případě si napište na papír konkrétní body, kterých se uznání bude týkat. Buďte konkrétní, např.: „ …velice oceňuji, s jakým nasazením jsi připravil firemní večírek, jak efektivně jsi oslovil dodavatele, zajistil program, sepsal a rozeslal vtipnou pozvánku kolegům. Líbil se mi neformální přístup, kterým sis dokázal kolegy získat a zajistit tak velkou účast na akci“.

3. Opravdovost: Nikdy nechvalte jen tak nebo proto, že to po vás někdo chce. Takovou pochvalu vám druhá strana neuvěří a ztracenou důvěru budete jen těžce získávat zpět.

4. Otevřenost: Pochvala nemusí nutně probíhat před nastoupenou jednotkou. Před „samotnou akcí“ se uklidněte a soustřeďte se na dotyčného. Udržujte oční kontakt a pochvalu přesně formulujte dle předem připravených bodů.

5. Uvěřitelnost: Nevtipkujte, abyste skryli, že vás situace přivádí do rozpaků. Druhá strana musí cítit, že to myslíte upřímně a vážně. Vaše slova vám musí věřit a z rozhovoru si odnést a uchovat hřejivý pocit co nejdéle.

Ono se teď celkem zdá, že taková „obyčejná“ pochvala je celkem věda…
Upřímně řečeno, vyseknout partnerce či kolegovi opravdovou pochvalu od srdce vůbec není jednoduchá věc. Aby byla pochvala účinná, je potřeba do toho vložit velký KUS SEBE. A to není jen tak. Chce to velký trénink. A nejprve musíme začít trénovat sami na sobě. Proto se svých klientů ptám: Kdy jste se naposled pochválili a za co? Jak přijímáte pochvalu od druhých?
Naučit se přijímat pochvalu od druhých je základem pro to, umět správně chválit druhé. Někdy je to mnohem těžší než pochvalu dávat. Důležité také je, každý den aspoň jednou pochválit sami sebe. Případně můžeme vyzvat kolegy k tomu, aby sami sebe pochválili a na poradě zhodnotili, co se jim za poslední období opravdu povedlo.

Jak bych měla správně přijmout pochvalu od druhého? Pouhé děkuji nestačí? To přeci umí každý?
Vybavuji si vtipnou situaci, která je názorným příkladem, jak neumíme pochvaly přijímat. Kolega po ránu při přípravě kávy vysekne kolegyni v kuchyňce pochvalu jak jí to sluší. Nastává klasický scénář zděšení: Jejda, neblázni, zrovna dnes vypadám opravdu hrozně… a už to jede… Klasický příklad nepřijetí pochvaly. Mysleme na to, že druhé straně dá opravdu zabrat, než se k vyseknutí lichotky odhodlá a nesnižujme zbytečnými slovy svoji hodnotu. V tomto případě opravdu stačí pouhé DĚKUJI a třeba jemné pokynutí hlavy nebo úsměv jako důkaz, že pochvalu přijímáme, i když je nám třeba zrovna mizerně :-).

Na závěr se ještě zeptám, jak v partnerství? Přeci jen, tady bych si dovolila tvrdit, že pochvaly je hodně pomálu?
Bohužel, je to tak! Často bereme věci jako vydělávání peněz, či přípravu večeře jako samozřejmost. To je chyba! Zapomínáme partnerovu snahu ocenit. Zvlášť v dlouhodobém partnerství je potřeba hledat každodenní maličkosti, za které můžeme protějšku vyjádřit uznání. Nemusí se jednat jen o slova, takový letmý dotek či úsměv dělá zázraky! Věděli jste, že muž předtím než je schopen přijmout zpětnou vazbu, potřebuje alespoň 10x pochválit? U žen je to podobné… Takže milé dámy, více své partnery chvalte. Jistě se to u nich časem příjemně projeví! :-). Forem, jak pocity vyjádřit je několik, při práci se ženami vidím, že to ale vůbec není jednoduché, proto ženy na workshopech v ženském kruhu učím, jak na věc.

Přijďte se inspirovat!

Zde je pozvánka na workshop: UMĚNÍ CHVÁLIT

Nezapomeňte: S pochvalou je to stejné jako se zlatem a diamanty.

Má velkou cenu, protože upřímná pochvala od srdce je velmi výjimečná a vzácná.