+(420) 728 785 144

Pondělí – Pátek: 10:00 – 19:30

Kde se bere strach?

Kde se bere strach?

Vše, co se nám v životě děje je NAŠE. Není to dobře ani špatně. Prostě to jen JE.

Strach je jeden z našich základních obranných mechanismů a má v našem životě místo. Proto je dobré, naučit se se strachem dobře nakládat tak, aby nám sloužil, ale nevládl. V podstatě se jedná o naprogramování v naší hlavě a není ničím jiným než odrazem stavu naší mysli. Zkuste se zamyslet:

Co dělají naše myšlenky, když jim dáme moc být s námi?

Naše mysl je velmi tvořivá a má velkou moc. Svět, který nás obklopuje je v podstatě tvořen tím, co vykonstruuje naše mysl. Venkovní svět je tvořen tím, co má každý z nás uvnitř. Tím, co máme v hlavě. Proto je tedy dobré mít myšlenky pod kontrolou a vědomě s nimi pracovat.

Strach také úzce souvisí se vztahem, který máme sami k sobě. Často se bojíme vlastního selhání, konfliktů, či toho, že nás okolí nepřijme takové, jací jsme. Nebo nás tíží strach, o kterém ani nevíme… Náš každodenní život potom ovlivňuje řada myšlenkových vzorců, v naší hlavě mohou vznikat katastrofické scénáře a snadno se stane, že myšlenky ovládají nás, místo toho, abychom je my měli pod kontrolou.

Negativní myšlenky a vytváření katastrofických scénářů

Všichni je známe, občas přepadnou každého z nás. Záleží ale na tom, jak velkou váhu takovým myšlenkám dáváme. Jejich původní funkcí je nás chránit a být tak v bezpečí. Mít věci pod kontrolou. Někdy se však stane, že zesilují a začnou ovládat náš život. Jsme upjatí a žijeme život ve strachu. Potřebujeme se neustále ujišťovat, že je vše v pořádku a předcházet katastrofám. Často obtěžujeme okolí. Jak z toho ven?

Pokud se s takovou myšlenkou ztotožníme a prostě ji přijmeme, většinou odezní. Pokud jí začneme přikládat větší váhu a bojovat s ní, zesílí a stane patrně pevnou součástí našeho života. Rozhodnutí je na nás.

Vybavuji si slova z nedávné prezentace Jana Mühlfeita:

Existují 2 druhy lidí, kteří nemají negativní myšlenky: Psychopati a mrtví. Pokud vás zrovna nějaká taková myšlenka přepadne, je to dobrá zpráva. Jste naživu a nejste psychopati.“

Pozorujte tedy vše, co vám mysl posílá, vyhodnocujte a nechte myšlenky volně plynout. Život ve strachu rozhodně není dobrým životním scénářem. Existují metody, jak strach přijmout a zpracovat tak, aby nás neomezoval a nebránil užívat si život naplno s radostí.

Jak na věc si ukážeme na březnovém semináři:

  • Vysvětlíme si podstatu strachu a ukážeme metody, jak se strachem pracovat.
  • A také, že mít klidnou mysl a umět žít v přítomném okamžiku se vyplatí.

Těšíme se na společnou práci v krásném prostředí pracovny Ženy s.r.o.

Přihlásit se můžete zde:

Ženy na slovíčko aneb Milujeme příběhy žen!