+(420) 728 785 144

Pondělí – Pátek: 10:00 – 19:30

Nefunkční vzorce

Nefunkční vzorce

Všichni to známe, říkáme si: „Do háje…v této situaci už jsem přece jednou byl.  Přesně tuto chybu už jsem několikrát udělal. Proč se mi to děje pořád a pořád znovu? To už určitě nemůže být náhoda.

Existuje jediné řešení – zbavit se jednou provždy nefunkčních vzorců chování, často získaných v dětství, které automaticky určují naše kroky a ženou nás opakovaně do problémů.

Původní funkcí vzorců chování bylo pomoci nám v životě rychle reagovat a v podstatě chránit, usnadnit nám život, abychom vždy rychle věděli, jak se v daném okamžiku zachovat. Jsou uloženy hluboko v našem mozku a limbickém systému, v podvědomí a často si je vůbec neuvědomujeme. Projevují se jako úplné maličkosti – každý den spěcháme do práce stejnou cestou, kupujeme stále stejnou zmrzlinu, k snídani si vždy dáme kávu, děláme spoustu věcí na tzv. autopilota. Vysvětlení je jednoduché – příroda nás takto vybavila proto, abychom se nové věci nemuseli každý den znovu a znovu učit.

Co když ale zažité vzorce nejsou funkční, omezují nás a brání užívat si život naplno?11425500_859262244152542_3104982767327611268_n

Nefunkční vzorce se často projevují v mezilidských a partnerských vztazích, či v zaměstnání a mnohdy nám život zatraceně komplikují. Vzpomeňte si na ženy ve vašem okolí, které již několikátý partner v řadě občas profackuje, nebo u něj propukne závislost na alkoholu, ač se předtím skleničky ani nedotkl. Pokud se takové situace v pravidelných cyklech opakují, je nejvyšší čas vyhledat odbornou pomoc. Často se může jednat o velmi zakořeněné rodinné vzorce, které se předávají z generace na generaci po celá staletí. Ty je potřeba rozklíčovat, stanovit si akční kroky a nastolit cestu změny. Negativní vzorce prostě nahradit pozitivními.

Jak na to?

Koučování je jednou z účinných metod, jak negativní vzorce odhalit. Často o nich totiž vůbec nemusíme vědět. Důležité je zaměřit se na sebe a zhodnotit, co já sám mohu udělat proto, aby se věci začaly krok za krokem měnit. Dalším stupněm ke změně je nahradit konkrétní situaci tím, co bychom měli rádi místo toho aktuálního. Poté je potřeba nechat vše staré odejít a vytvořit prostor pro to nové. Pomocí vizualizace si dovolit novou situaci vysnít a prožít, připravit se na ni a nahradit tak nefunkční vzorcem novým.

Napište mi svůj příběh a společně najdeme řešení!

koucinksrdcem@gmail.com